Sănătatea copiilor, cea mai importantă

    În primul rând aș dori să vă mulțumesc pentru că ați venit azi într-un număr atât de mare, cred cu tărie că această întâlnire va fi de bun augur pentru toți cei de față. 
   Conferința de azi, vizează părinții copiilor cu vârste între 2-10 ani, numele meu este Beatrix Cozma, nutriționist și dietetician în devenire ( studentă anul 2 la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, specializarea Nutriție și Dietetică).
   Sănătatea copiilor este primordială și trebuie să știți că educația alimentară începe de la cele mai fragede vârste.
   Trebuie să știți că Dvs sunteți cel mai mare exemplu pentru copii Dvs, deprinderile cu care pleacă de acasă îi vor călăuzi pe parcursul întregii vieți. Schimbarea stilului alimentar, mai ales când vine vorba de copii nu trebuie să fie una drastică, dar oricât de mult îi iubiți, trebuie să înțelegeți că micile recompense care sunt niște bombe calorice nu le fac bine, în ziua de azi, tot mai des întâlnim copii obezi, cu diabet, cu probleme de sănătate despre care la vârsta lor nici n-ar trebui să audă, marea majoritate se datorează alimentației greșite și sedentarismului. Chiar dacă acum mergeți pe teoria va crește și va slăbi, nu e așa simplu, va deveni un adolescent cu stimă de sine scăzut, un adolescent care se va ascunde de prieteni, o adolescentă căreia îi va fi rușine să iasă în lume care mai apoi va adopta diete drastice pentru a deveni mai suplă, sau mai rău adulți obezi cu boli cardiovasculare și cu hipertensiune. 
Pachețelele pentru școală sunt primele care ar trebui să sufere modificări, nu 2-3 bucăți de sandwich cu salam și o ciocolată, ci încercați ceva mai natural ( asta în cazul în care salamul nu este preparat în casă de Dvs, chiar și pâinea). Mizați pe alimente cât mai naturale și în același timp cât mai hrănitoare, alimente cărora le cunoașteți proveniența. 
  Eliminați băuturile carbogazoase, da acum veți spune că nu se poate, ei bine încercați măcar o săptămână, să vedeți că se poate. Trebuie să le explicați că mami și tati vă dau apă pentru că vă iubesc, pentru că mami le dă apă și florilor și uite ce frumoase sunt, dacă le-ar da diverse băuturi florile s-ar îmbolnăvi și nu ne dorim acest lucru. Îi puteți chiar antrena la mici jocuri cum ar fi să afișați pe frigider o listă cu membri familiei, cine bea un pahar de suc carbogazos primește o pedeapsă, nu trișați nici măcar Dvs. Le puteți cumpăra o cană cu personajul preferat, spunându-le că și personajul preferă apa, merită încercat! 
  Deveniți modelul copilului dvs, dacă vă vede zilnic cu apă, va dori să încerce, dacă vreți să le atrageți atenția, puneți în apă o bucată de portocală, niște bobițe de afine, o felie de ananas sau o felie de  pepene verde cu siguranță vor fi atrași. Dacă vor vedea că mâncați fructe și legume, vor dori să guste, dar dacă nici nu le dați șansa? În loc de ciocolată, încercați o frigăruie cu fructe, creativ și gustos dar mai ales sănătos.
   Nu aveți de unde să știți dacă vor accepta sau nu. Nu le stricați copilăria cumpărând produse care sunt pline de zahăr, colorate și cu diverse arome, încercați să preparați dulciuri în casă alături de ei, sunt atâtea rețete pe internet, încât sunt șanse mari să uite să ceară o vată pe băț sau orice alt produs plin de coloranți artificiali. Oferiți-le gustări sănătoase, migdale, nuci, merișoare.
  Aportul alimentar trebuie să asigure o porție echilibrată de nutrienți 15-18 % proteine aici se vor include proteinele de origine animală, cum ar fi carne, lactate și ouă evitați însă să le prăjiți, 25-30 % lipide care vor proveni din unt, smântână, uleiuri vegetale, 55-60% glucide aici veți include paste făinoase, pâine (integrale), fructe, legume proaspete, gătite la aburi sau în cuptor și cel mai important necesarul de lichide 80 ml/ kgcorp/ zi. Fiind micuți depinde de Dvs să le asigurați acest aport de lichide, să aveți mereu apă, sau ceai ( dacă se poate cu miere) în ghiozdan, în mașină. 
Copii sunt atrași de culori, cumpărați fructe și legume și combinați culorile, prin joacă îi veți stimula să-și dorească să le mănânce. Dacă nu îi place o legumă încercați să o includeți în meniu sub altă formă, în piureu, în chiftele, este important să mănânce cât mai diversificat și cât mai sănătos. Folosiți semințe, chia, in, dovleac, floarea soarelui, folosiți condimente și cât mai puțină sare.
Veți fi surprinși că după un interval de timp el va fi cel care va refuza o mâncare nesănătoasă. 
   Dar să nu uitați nici mișcarea, nu folosiți liftul urcați scările, faceți concurs de pași, mergeți cu bicicleta, faceți sport, faceți mișcare împreună cu ei. Evitați să le dați un exemplu greșit! 
Trebuie să aveți răbdare și să nu renunțați la primul eșec. Schimbările nu au loc peste noapte, mai ales în  cazul copiilor mai măricei, cei care au deja niște obiceiuri formate. Fiți cu răbdare cu calm și încrezători.
Consider că am punctat cele mai importante aspecte vă doresc multă răbdare dar să știți că tot ce faceți, faceți pentru sănătatea copiilor și nimic nu se compară cu acest lucru!


Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2018!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tu cum îți alegi mobilierul?

Colțul meu de rai devenit realitate

Aventuri spre necunoscut în ritm cunoscut