Biblioteca, locul în are se-mpletesc trecutul și viitorul!

    Biblioteca, acel loc magic în care trecutul se împletește armonios cu prezentul și viitorul. Locul în care toate întrebările își găsesc răspunsul, locul în care închizi ochii și poți fi oriunde.  
   Biblioteca este oglinda unui oraș, prin felul în care arată biblioteca îți poți da seama cum se păstrează trecutul, cum se tratează prezentul și cum se așteaptă viitorul. Dacă ești genul de persoană căreia îi place să țină în mâini o carte datată de prin 1900 ... înseamnă că știi despre ce vorbesc.
 Biblioteca, locul în care nimic nu rămâne fără rezolvare. Cărțile sunt așezate după domeniile pe care le descriu, de la cele mai vechi la cele mai noi. Toate păstrate într-o clădire impunătoare, o clădire care ascunde în spate o istorie impresionantă. O clădire veche, care în trecut a servit poate drept palat sau casă monahală.
   Biblioteca de obicei, are camere imense cu un aer romantic, candelabre din cele mai vechi timpuri, liniște și pace, biblioteca este locul în care intri și uiți să mai pleci. Îmi place la nebunie arhitectura acestui spațiu fiind o combinație între mai multe stiluri. Biblioteca se află la parterul clădirii, dacă ar fi să schimb ceva, la etaj aș amenaja săli pentru citit, locuri plăcute unde lângă un ceai fierbinte de lavandă, o ciocolată caldă cu multă frișcă și o tartă cu mere și scorțișoară, fiecare lectură să prindă viață. 
    Pentru mine este spațiul ideal, spațiu în care ar trebui să ne  petrecem mare parte din timp, din păcate în zilele noastre, tot mai puțină lume frecventează biblioteca.
   Poate ar fi momentul ideal pentru o mică schimbare, pentru o extindere, o modernizare, o idee revoluționară care să îndrume lumea spre acest tărâm magic, pentru că mulți în consideră un loc prea sobru, prea rece, prea distant. Ar fi ideal dacă autoritățile ar propune cetățenilor o dezbare pe această temă și să-și îndrepte pașii spre un birou de arhitectură. Un birou de arhitectură, în momentul în care acceptă un proiect, are un interes major, cel puțin la fel de important precum beneficiarul. Interesul comun este ca imobilul proiectat să devină o referință. Proiectantul, în cazul acesta un birou de arhitectură ar trebui considerat ca unul din cei mai importanți partener ai investitorului.

  AIA Proiect pune la dispoziția partenerilor și beneficiarilor o gamă completă de servicii de proiectare rezidențială completă : arhitectură, structură, instalații) și   amenajare-reamenajare spații existente pe tot teritoriul României. Proiectarea completă realizată de cei de la AIA Proiect include proiecte de arhitectură, structură și instalații, detalii tehnice și cantități de materiale. 
AIA Proiect sunt recunoscuți și pentru proiecte de case. Nefiind intermediari, toate proiectele de case sunt făcute de ei, o zonă rezidențială în jurul bibliotecii ar fi mai mult decât perfectă, copiii de mici ar  fi învățați cu importanța acestei clădiri. 
    Proiectarea și construirea unei clădiri sunt aspecte de dificultate mare, chiar complicate. De aceea este indicată intervenția unui specialist pentru că în fond, controlul calității nu este doar recomandabil ci obligatoriuArhitectura face diferența, din acest motiv și multe altele este nevoie de un birou de arhitectură..
   Biblioteca este sursa noastră sigură cu care putem ține în mână trecutul, punem plănui viitorul. 
  Dacă ar fi acceptată propunerea mea, biblioteca ar fi într-un loc accesibil tuturor cetățenilor, pe o stradă unde se poate ajunge rapid, cu sau fără vreun mijloc de transport.
  Ar fi o clădire uriașă cu geamuri mari cu obloane imense. Ar avea o parcare supraetajată să nu fie probleme când vine vorba de locuri de parcare. La intrare ar fi un părculeț cu bănci și alei pline cu lavandă, magnolii și castani. La intrare ar fi un loc în care oamenii ar putea să-și lase cărțile de care doresc să scape, pentru a evita aruncarea la tomberon a acestor minuni.
   La parter ar fi săli imense în care cărțile ar fi aranjate pe domenii, la capătul fiecărui rând ar fi o canapea unde ai putea servi un ceai de lavandă, unde ai putea sta să admiri și să inspiri trecutul. 
  Într-un loc special amenajat  se vor face schimburi de cărți, dacă ai dubluri sau o carte pe care ai citit-o de mai multe ori și îți dorești o altă carte, aceasta va fi șansa Ta.
   La etaj ar fi sălile de lectură și sălile special amenajate pentru diverse activități specifice fiecărei vârste. Sălile pentru lectură ar fi cu fotolii comode cu câte o lampă lângă pentru a crea momente unice,  mese mici și rotunde pentru a-ți putea lua notițe. Ceai fierbinte de lavandă și ciocolată caldă cu multă frișcă, tartă cu mere și scorțișoară împletită cu mirosul cărților vechi. 
  Ar exista o cameră în care fiecare să poată citi presa actuală lângă un ceai cald, fără a-i deranja pe ceilalți, iar într-o altă cameră ar exista cititorii de presă veche, ziare , articole, reviste din anii 1900, și-ar aștepta cititorii cuminte. O cameră ar fi exclusiv dedicată celor cărora le place să se uite la poze, aici ar fi expuse cele mai vechi manuscrise,  felicitări, poze și scrisori, ar fi singurele camere în care nu s-ar servi ceai cald. 
  Un lucru ar fi cert, dacă aș câștiga proiectul pentru amenajarea bibliotecii primul lucru pe care l-aș exclude ar fi folosirea telefoanelor mobile și a tabletelor.  La etaj ar fi o cameră specială pentru copilași, să nu existe scuza adulților că nu pot citi pentru că nu au cu cine să-și lase micuții. Pe video-proiectoare micuții ar putea urmări desene și filme animate din cele mai vechi timpuri. Ar exista o sală în care mereu ar fi cursuri pentru cei de vârsta a treia  care doresc să-nvețe tainele informaticii. Aici ar fi oameni specializați care cu calm și răbdare ar explica. Va exista o sală în care se vor ține competiții pentru copii, competiții pe teme legate de lectură, recitări de poezii, concursuri de citit, de scris, competiții de spus povești. 
  Taxa pentru accesul în bibliotecă ar fi facultativă, fiecare ar decide cât consideră că merită pentru el câteva ore de cultură. Biblioteca ar fi locul acela în care și cei cărora nu le-a plăcut lectura în copilărie ar veni cu drag pentru că, sunt sigură că și-ar găsi o activitate pe plac. 
  Aceasta ar fi biblioteca ideală în viziunea mea! Însă pentru ca un astfel de vis să devină realitate, arhitectul este cel care trebuie să își dea acceptul, cu speranța celor bune ...
  Tu cât timp petreci la bibliotecă, sau să reformulez ... petreci timp la bibliotecă sau toate informațiile le ai online? 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018 !

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tu cum îți alegi mobilierul?

Colțul meu de rai devenit realitate

Aventuri spre necunoscut în ritm cunoscut