Azi vorbim despre, sângele recoltat din cordonul ombilical

 Nașterea este un moment super emoționant pentru fiecare mamă. Nimic nu se compară cu momentul acela în care un pui de om, este adus aproape de fața Ta, puiul Tău de om. Ceea ce ai purtat 9 luni în pântec, acum îl ții aproape.

Fiecare cuplu își dorește încă de la concepție, tot ce este mai bun pentru copilul lor.

Recoltatarea de sânge din cordonul ombilical este una dintre preocupările cuplurilor care așteaptă un copil. Circulă foarte multe zvonuri și speculații când vine vorba despre acest subiect și mulți viitori părinți renunță la idee pentru că nu știu care zvonuri sunt reale și care nu. 

Cele mai esențiale aspecte ale sarcinii sunt legate de :




📌Placentă, care este un organ complex și vital pentru dezvoltarea și creșterea armonioasă a embrionului și fătului, formarea sa începând încă din săptămâna a 2 a de sarcină.
Rolul activ esențial, pe care placenta îl are în promovarea și menținerea imunotoleranței organismului matern față de făt, un organism diferit din punct de vedere genetic față de al mamei, constituie cel de-al doilea potențial avantaj asociat celulelor din componența placentei.

📌Sângele ombilical care reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind momentul unic în care acesta poate fi recoltat.

📌Foarte important de reținut este aspectul că în cazul în care nu se recoltează, sângele împreună cu cordonul ombilical și placenta acestea se distrug, prin incinerare. Însă, prin recoltare și ulterior prin procesare, acest sânge poate fi pregătit și stocat ca o valoroasă grefă de celule stem tinere, cu disponibilitate imediată pentru transplant.

📌Cordonul ombilical face parte din anexele fetale, începând să se formeze încă din ziua 21-a de sarcină. Pe lângă rolul esențial de a asigura conexiunea dintre placentă și făt, în urma cercetările medicale efectuate în ultimii ani s-a constatat că în componența cordonului ombilical există 3 categorii importante de celule stem (celulele stem mezenchimale) sau progenitoare (celule progenitoare endoteliale și epiteliale).

📌 Știați că, sângele de cordon ombilical, per total, este mai valoros din punct de vedere medical în comparație cu doar celulele stem,  adică, sângele de cordon ombilical, pe lângă celule stem hematopoietice, mai sunt și alte tipuri de celule care ajută foarte mult în cazul unor afecțiuni, motiv pentru care în studiile medicale se utilizează termenul „cord blood” – sânge ombilical.

📌 Știați că administrarea transplantului cu propriile celulele stem recoltate din sangele placentar, au dus la vindecarea primei paciente de 4 ani din Spania, diagnosticată cu cancer  de creier .
                   
„ Alba s-a nascut sănătoasă dar, la vârsta de 2 ani, a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer al creierului. Sistemul imunitar al Albei a fost distrus în timpul ultimei ședințe de chimioterapie și se impunea administrarea infuziei de celule stem. Transplantul a avut loc în 2009și a fost realizat de către Dr. Luis Madero (Departamentul de Oncologie si Hematologie al Spitalului “Nino Jesus” din Madrid).
La 60 de zile de la transplant, Albei i-au fost administrate celule stem din sângele periferic, cu scopul de a accelera creșterea numărului de trombocite. Dr. Madero a apreciat acest caz ca fiind unic în Spania. Utilizarea celulelor stem cu scopul de a reface sistemul imunitar reprezintă un tratament complementar pentru această formă de cancer. Ceea ce face special acest caz este utilizarea pentru uz propriu, în premieră în Spania, a celulelor stem provenite din sângele placentar recoltat la naștere.”

📌Știați că , serviciile Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem:

  • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
  • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
  • Celule stem endoteliale din placentă.
Este bine de reținut faptul că:

📌Recoltarea are loc după ce medicul care asistă nașterea decide că atât mama, cât și bebelușul sunt în siguranță, fără vreun risc, durere sau disconfort, utilizând trusa sterilă de recoltare furnizată de către Cord Blood Center.

📌Sunt două tipuri de tratamente în prezent: cele standardizate, pentru care există un protocol clar, și cele experimentale (trial clinic) pentru care încă nu sunt descoperite reguli clare. Celulele din sângele de cordon ombilical ajută la tratarea zecilor de boli foarte grave.

📌Tratamentul în sine – să-i spunem transplant – poate fi de două tipuri, în funcție de pacient:
  • Transplant autolog (când celulele utilizate au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească)
  • Transplant alogenic (când celulele utilizate nu au fost recoltate de la același pacient care urmează să le primească, dar există compatiblitate HLA-marker prin care se determină unicitatea unei celule dintr-un organism în comparație cu altul și, implicit, compatibilitatea în cazul unui transplant alogenic).
📌 Studiile de specialitate au arătat că celulele stem recoltate și stocate la naștere pot fi folosite și pentru adulți, prin tehnici avansate de multiplicare în laborator.

📌Grupul Cord Blood Center a eliberat până în prezent 78 de unități, folosite cu succes în tratarea diferitelor boli grave în unele dintre cele mai mari centre de specialitate din lume.

📌Cord Blood Center este singura bancă de celule stem din România care oferă și recoltarea de țesut placentar, ca sursă de celule stem derivate din placentă. Împreună cu sângele din cordonul ombilical, sângele placentar și țesutul de cordon ombilical, se oferă asigurarea celui mai mare număr de celule stem, cât și a celei mai mari diversități a tipurilor de celule stem, obţinute din diferitele surse disponibile la naștere
📌Cord Blood Center a eliberat 8 grefe , probe utilizate în România, pentru a fi utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Sursă foto: Cord Blood Center



Recoltarea pare a fi o soluție optimă pentru viitori părinți, vă sfătuiesc să vă informați doar din surse sigure, cei de la Cord Blood Center vă stau la dispoziție pentru a vă da cele mai bune sfaturi, într- o temă atăt de importantă. Dacă doriți informații suplimentare despre serviciile Cord Blood Center, aceștia vă invită la o cafea sau un ceai la unul dintre birourile din România, Cluj Napoca sau București, sau prin completarea unui formular.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tu cum îți alegi mobilierul?

De la brunet la blond, de la blond la roșcat

Crăciunul în Lumină