De 60 de ani, împreună

Arhivă personală
      Mă pregătesc de ceva vreme să vă împărtăşesc povestea despre cei 60 de ani de căsnicie a bunicilor mei.
60 de ani! O viaţă de om, trăită alături de o singură persoană.
   S-au căsătorit în anul 1957, fără rochie cu cristale, fără porumbei şi alte minuni, deşi între ei este o diferenţă de 8 ani, niciodată nu au lăsat această cifră să le umbrească fericirea.
     S-au avut alături la bine şi la greu exact aşa cum au jurat în faţa lui Dumnezeu, într-o zi de noiembrie, la biserica la care mai apoi a fost botezată singura lor fiica, care mai apoi şi-a jurat iubirea veşnică tot în biserica aceea, iar subsemnata a fost şi ea botezată la aceeaşi biserică (normal că eu am rupt tradiţia...dar asta e altă poveste).
     Au trăit toată viaţa în condiţii modeste, dar mereu au ştiut pentru ce lucrează, pentru ce duc greul zilelor avute... pentru familie! Au un singur copil pe care l-au educat cum au ştiut ei mai bine, singuri, fără ajutoare, bunica a rămas orfană la 10 ani, tatăl ei recăsătorindu-se, şi de unde ştiţi povestea cu Cenuşăreasa, iar bunicul era al 9 lea copil al unei familii numeroase, unde părinţii aveau o vârstă destul de înaintată ca să mai poată îngriji de nepoţi. Aşadar s-au descurcat cum am ştiut ei mai bine, dar niciodată nu s-au părăsit, niciodată nu s-au plâns. O mai întreb uneori dacă ei se mai certau, răspunsul este afirmativ, doar că mereu se împăcau înainte de lăsarea serii. Nu au avut o viaţă luxoasă, nu au avut maşină dar s-au descurcat în viaţă. Au făcut câteva excursii, văzuseră marea în 1970, de atunci doar până în băi. Dar nu se plâng, deloc! Sunt recunoscători pentru anii frumoşi pe care i-au trăit împreună. Îi leagă atâtea lucruri, încât mereu ne spun că ei nu ar mai putea trăi unul fără celălalt. Uitându-mă la ei, încep să îi cred.
     Au împlinit 60 de ani de căsnicie, 60 de ani alături de un singur om, 60 de ani la bine, dar mai ales la greu. 60 de ani, în care după spusele lor niciodată nu s-au gândit să renunţe unul la celălalt, nici nu înţelegeau semnificaţia cuvântului separat, sau divorţ. Sunt făcuţi unul pentru celălalt. Nu îi vezi niciodată să facă ceva separat. Totul se-mparte la doi! Pentru că ei sunt doi! Dar Un singur suflet!
    Sunt un exemplu pentru noi, pentru societate, pentru grija care şi-o poartă şi acum, pentru florile pe care bunicul i le cumpără singur! (fără să ne roage pe noi) de 8 martie sau de ziua ei. Sunt un exemplu de o căsnicie pe cale de dispariţie!
     Să ne trăiţi fericiţi şi mulţumim pentru exemplul dat!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tu cum îți alegi mobilierul?

Colțul meu de rai devenit realitate

Aventuri spre necunoscut în ritm cunoscut